Chameleon jemenský

09.04.2013 18:00

Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) je druh velkého chameleona žijícího v hornatých oblastech Jemenu a Saúdské Arábie. Je typický velmi vysokou přilbou a výrazným hrdelním hřebenem. Často je chován jako terarijní zvíře. V CITES je zařazen v příloze II.

Samec může dorůst do délky až 65 cm, samice je výrazně menší, do 45 cm celkové délky.[2] Chameleon jemenský má širokou tlamu a nezávisle na sobě pohyblivé oči, hlava nese nápadnou přilbu, která může být u dospělého samce až 8 cm vysoká.[2] Hrdelní hřeben je dobře vyvinutý, tvořený ostnatými šupinami, vysoký jednořadý hřeben má chameleon jemenský také na hřbetě. Tělo je bočně zploštělé a nohy mají prsty srostlé v klíšťky, které jsou na hrudních končetinách tvořeny třemi vnějšími a dvěma vnitřními prsty, na pánevních končetinách je tomu naopak. Prsty jsou opatřené silnými drápy. Ocas je dlouhý a ovíjivý.

Základní barva kůže je zelená, která se v závislosti na náladě mění ze světle citronově zelené do jednolité tmavě olivové. Zelená základní barva je přerušována pruhy a skvrnami žluté, hnědé a modré. Nerozmnožující se samice a mladí chameleoni mají obvykle jednotnou zelenou barvu se skvrnami v bílé barvě. Rozmnožující se a březí samice jsou velmi temně zelené s modrými a žlutými skvrnami. Výraznost těchto znaků závisí na několika faktorech, mimo jiné na zdraví, náladě a teplotě těla ještěra.

Je to samotářské zvíře. Je velice žravý, dlouhým jazykem lapá členovce i drobné obratlovce, jako jsou ještěrky, gekoni, nebo mláďata ptáků. Dospělí chameleoni jemenští přijímají i rostlinnou potravu, požírají zelené listy, květy i plody.

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode